In memoriam Wim Henderickx

In memoriam Wim Henderickx

Met grote verslagenheid melden wij u het overlijden van een van onze gewaardeerde leden, Wim Henderickx. Hij was componist, pedagoog, en bezieler van de meest uiteenlopende projecten die al zijn talenten verenigden. Wim overleed op zondag 18 december 2022 op 60-jarige leeftijd.

Wim was in de eerste plaats een geboren en hardwerkende componist. Hij laat een rijk œuvre na dat zich uitstrekt over bijna alle muzikale vormen en genres, van muziek voor solo-instrumenten tot immense orkestbezettingen, van solozang tot opera. Zijn drang om andere culturen en levensbeschouwingen in zijn muziek te verenigen leidde ertoe dat hij nieuwe muzikale expressievormen creëerde, waarin hij traditionele, exotische- en volksinstrumenten combineerde met elektronica, om zo een totaal nieuwe klankenwereld te laten ontstaan. Die verbindende rol was een refrein in het leven van Wim. Hij was een buitengewone leraar, die jonge componisten begeleidde en aanmoedigde, niet alleen in zijn lesopdracht aan de conservatoria van Antwerpen en Amsterdam, maar ook tijdens de zomerstages van Soundmine in Neerpelt. Wim was een warme, vriendelijke man die makkelijk vriendschappen sloot. Hij was altijd positief, opgewekt en bevlogen.

Binnen de werking van het Peter Benoit Fonds ondersteunde Wim enerzijds enthousiast elk project om het Vlaams muzikaal erfgoed in de belangstelling te brengen. Zo was hij recent nog nauw betrokken bij het concert rond Willem Kersters. Anderzijds was er zijn onmisbare inbreng voor de najaarsconcerten, waaronder die met nieuw werk van alumni van de Vlaamse conservatoria, 'Pasklaar'. Daarnaast maakte hij deel uit van de jury voor de Prijs Peter Benoit voor compositie.

Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar zijn echtgenote en kinderen, waar hij ontzettend fier op was. Wie hen graag enkele woorden van moed en medeleven inspreekt kan dat doen via het rouwregister op de website van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.